|
cimbom-idris
|
 |
« : Mayıs 06, 2009, 13:23:09 » |
|
Ceviz kabuğu t
10.4 .2009
22 .00 den 03.21 e
Konu :
Türk tarihi ve Türk’lerin dünya medeniyetine katkıları .
Konuklar :
1- prof. Dr Ekrem Memiş ( Ankara dil tarih coğrafya fak. Tarih bölümü ) 2- doç. Dr İlhami Enveroğlu ( Azerbaycan kökenli )
M.Ö 3200 ler de Sümerler Mezopotamya ‘ da yerleşmişler. Şehirler kurmuşlar . M.Ö 2000 lerde Anadolu’da yazı ile tarih başlamış . Akadlar ( bu günkü Arapların ataları ) ilk imparatorluğu kurmuşlar . Kurucu kral Sargon m.ö 2300 de tabletler üzerinde çivi yazısı ile m.ö 3000 yıllarından bilgi vererek Anadolu2 da ki Türk varlığından bahsetmişler . Mısır’da , babil’de ve Hattuşaş’da belgeler var . Hattuşaş’da bulunmuş belgenin 15 inci satırında m.ö 2250 de Türki kırallığı olduğu bilgisi var .Türki kırallığının başında İlşu Nail bey var . Günümüzden 4250 yıl evvel devlet / medeniyet kurmuşuz . Sadece bu belge değil bu bölgede yapılan kazılarda arkeolojik bulgularda bu bilgiyi destekliyor . Akad’ların bulunduğu zamanlarda anadoluda 17 kırallık var . Hatti ‘ler , Huri ‘ler var . Hurrice yapılan incelemelere göre Türkçemiz ile akraba bir dil . Arkeolojik bulgulara göre Hurilerin anadoluda ki varlıkları m.ö 6000 lere kadar gidiyor . Hurriler öntürklerden . Taşlar üzerinde oymalar . Duvarlar üzerine çizilmiş resimler ve yazıtlar . Anadolu ve asya arasında bağlantı var ve süreklilik gösteriyor . Yapılan kazılarda Anadolu ile asya da ki buluntular hemen hemen birbirinin aynı . Çanak , çömlek , alet , yazı şekli , resim , taşbabalar gibi. Farklı coğrafyalarda aynı kültürün izlerine raslanıyor .
Bir çok batı insanı anadoluda araştırmalar yapmış ve yapmakta . Bunlardan biriside İtalyanlar. Etrüsk ‘leri araştırıyorlar . Niyetleri Etrüsk’lülerin yunanlılar başta olmak üzere Avrupa insanının atası olduğunu kanıtlamak .Bu amacı kanıtlamak isterken elde ettikleri bulgular ışığında karşılarına Türk varlığı çıkmış ve bu bilgiyi yazılarında paylaşmışlar . Etrüsk’leri oluşturan iki topluluk var . 1- Troyanlar. 2- İskitler Bu iki toplumda Türk . ve sonuç olarak Troya ( çanakkale’ de kurulmuş büyük bir medeniyet) bir Türk medeniyeti . Burada Atatürk’ün istiklal savaşında Yunan’ı denize dökünce söylediği çok önemli bir sözü ve tarih bilgisi akıllarımıza geliyor . ‘’ Ben Hektor’un ( Truva prensi ) öcünü aldım .’’
Yıl 1453 . Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u Bizanslıların elinden alınca papaya bir mektup yazmış . Mektubunda ; ‘’ Ben , Troya’nın öcünü aldım . Bana kızgınlığınızı anlamıyorum . Bizim sizinle akrabalığımız var . ‘’ Fatih ‘de Mustafa Kemal gibi Türk tarihini çok iyi biliyor . Troya olayını burada belgeleri ile açıklamalıyız .
M.Ö 1240 – 1230 yıllarında Troya savaşları olmuş . İlk medeniyetler savaşı . Tahta at kurgusu . Hem insanlar hem şehir yakılıp yıkılmış . Ahinenas bu arbede de kurtuluyor ve İtalya’ya gidiyor. Romalıların atası yani ikinci troya .
Fatih ‘in papaya mektubunda ki ifadelerin önemi ortaya çıkıyor .. Şimdi dikkatlerimizi toplayalım . Yüz yıllar geçmiş , Çanakkale savaşları yaşanmış ve İstanbul’a giren ilk savaş gemisinin adı Agemennon zırhlısı !? Troya ‘ ya savaş açan da Agemennon !! İlginç değil mi !? Tam burada önemli bir tarihi bilgiyi paylaşmalıyız . İstiklal savaşında büyük taaruzun başlangıç tarihi . 26. Ağustos ! Bu tarih biz Türkler için önemli . 26 . Ağustos .1071 Malazgirt savaşı . İki tarih uyuyor. Bir gün evvel veya bir gün sonra taaruz emrini vermiyor !? ‘’ Türk’lerin medeni vasıfları bir güneş gibi doğacaktır .’’ derken de Türk’lerin medeniyet ve kültürünü vurguluyor . çok önemli . Çatal höyük’te ki ve Avrupa ‘da ki buluntular bu ifadeyi ispatlıyor . Atatürk’ü anlamak işte bu . Tarihi çok iyi biliyor ve taşları yerlerine koyma dehasını gösteriyor .
Anadolu’da Kağızman’da kaya resimleri var . Elazığ’da geyik resimleri . m.ö 3200 den önce yazı yok ama semboller var . Moğolistan ‘ da bulunan resimler ile karşılaştırıldığında sanki bir elden çıkmışlar gibi . Halbuki buluntular arasında 8000 km . mesafe var . Anadolu ‘da ki kaya resimlerinin varlığı m.ö 10 000 ile 12 000 yılarını gösteriyor . Çizim teknikleri aynı , çizilen tasvirler aynı . Azerbaycan ve İran yaylalarında taş yazıtlarda Türk alfabesi ve Türk damgaları var . Çin’de Sincan bölgesinde çokça yazıt ve yapılar var .
Telefonla katılan doç .dr . Cengiz Alyılmaz ( Atatürk üni.Türkoloji bölümü ) Çin’de araştırma yapmak için ekiplerin hazırlıklarını tamamladığını ifade etti . Bize anlatılan Tarih’te Orta Asya ‘da büyük kuraklık yaşanmış ve Türkler göç etmek zorunda kalmışlar deniyor . Gerçek şu ki gerçekten büyük bir kuraklık olsa tüm insanlar( Çinliler , Hintliler ) göç etmiş olmalıydı . sadece bizler . bu anlamsız . Ayrıca Yazıtlarda Bilge kaan Ötügen ormanlarının mükemmelliğinden bahsediyor. Evet çöl var ama yaşanacak olanaklara çokça sahip yerler de var . O bölgeyi gördüğünüzde göç nedeninin kuraklık olmadığını açıkça anlıyorsunuz .Bölge ormanlık ve sulak . Anav kültürü Batı Türkistan ‘da oluşmuş . Bu kültürde hayvancılık ile birlikte yerleşik yaşamı Seçmişler . Moğolistan’da Bilge kaan , Tonyukuk yazıtları ve daha fazlası ile bir yazı medeniyeti varlığı ispatlanmış . Kaya üstü yazıtları ve damgaları oluşturmuşlar. Alfabe , mumyalama var . Granit üzerine yazı yazılıyor . Yazıtlar dizeler gibi , atasözleri var . Anadolu’da en eski boy KIPÇAK lardır. Mezar taşları ( Ahlat gibi ) , taşbabalar , türbeler , kubbeler , halılar , giyim tarzları Türklerin nasıl bir medeniyete sahip olduğunu n açık göstergeleridir .
Çin kaynaklarına göre Türk’ler üç işte ustaydılar . 1- Ağaç işçiliği 2- Taş işçiliği 3- Maden işçiliği Uygurlar kar sularını buharlaşmayı önlemek amacı ile toprak altından KARIZ KANALLARI ile taşıyorlar . Ağırlığı 250 kg olan bronz kazanlar yapmışlar .Bunlar büyük ağırlıkta eşyalar , taşınması çok zor . Cam işçiliği var . Cam kırılgan bir madde . taşınması zor . Evet . bir kısım Türk’ler göç etmişler ama büyük bir kısmı yerleşik hayata devam etmişler . Burada şu bilgiyi de paylaşalım . Türk’ler tarih sahnesinde ( 8000 yılda ) 16 değil , 130 a yakın devlet kurmuşlar . Tabiî ki bunların tümü ayrı boylar değil . Aynı halk ama yönetim değişmiş .
Herhangi bir bölgede ki kazılarda elde ettiğiniz bir motifi hem Anadolu insanı hemde asya insanı benim diyebiliyor .
Osman Mert ( yar.doç.dr. Atatürk üni .)
Uzun yıllardır tüm bulguların lazer okumalarının yapıldığını açıkladı . Eser yerinden alınsa veya kaybolsa bile kayıt altına alınmış.
At arabası , sal , gemi , kayık resimleri var . Üzerinde güneş sembollü kayık ve gemi resimleri . Moğolistan tarih müzesinde çok büyük kaplar var . Göçebe olan bir toplum bu kapları taşıyamaz .
• Damga ; bir çeşit kimliktir . Oğuz beylerinin kendilerine özel damgaları var . Bunlar alfabe harfi olduğu gibi bir sembolde olabiliyor .( R , hayvan resmi gibi ) Bu damgalar tarih içinde izlemeyi kolaylaştırıyor . Hayvanlara , mezarlara işlenmiş . Damgaları takip ederek hareket alanlarını öğrenebiliyoruz . Gamalı haç veya + işareti de bunlardan birisi . m.ö 2500 lerde hem damga hemde desen olarak taşa , halıya , kilime , yazıta kullanılmış .
prof. dr. Necati Demir ( Cumhuriyet üni .eğitim fak. T.D.E )
Anadolu’da 50 nin üzerinde Orhun yazısıyla yazılı kitabe / taş yazıtlar bulunmuş ve okunmuş
Bu yazıtlar Orhun abidelerinden 500 yıl önce yazılmış . Karamanoğlu beyliğinin bayrağı 6 köşeli yıldızdır . Halı ve kilimlerin üzerlerinde ki motiflerde 10 000 yıllık Türk tarihi gizlenmiştir .
Doç.dr. Pervin Somer ( Kadir Has üni . hukuk fak.)
Çalışmaların bir pazıl gibi birleştirilerek yapılmasını önerdi . Bireysel çabalar yaınlanma açısından da zorluk yaşıyor . Zaten araştırmacılara devletin hiçbir katkısı uzun yıllardır yok . En büyük sorun bu .
Oğuz boyları 24 tanedir . Kürt’ler bir Türk boyudur . Oğuzların Peçenek boyundandırlar .
Saat 01.50 Azerbaycan’dan İlham Enveroğlu ( konuşmacının kızkardeşi ) katıldı .
‘’ Troya Türk obası ‘’ isimli kitabın yazarı imiş .
m.ö 3000 yıllarında Oğuz Türk’leri Troya medeniyetini kurdular . m.ö 1267 yunanlıların işgaline uğruyorlar. Troy’lar İtalya’ya geliyorlar ve Romalıların her şeyini koyuyorlar .
Emekli korgeneral Erdoğan Karakuş ( tarih doktoru )
1-m.ö 4000 lerde Mora yarım adasına Türk’ler yerleşmiş . o zamanlarda Atina ‘da yerleşim yok . Agemennon Yunanlı değil .
2-Ön Türk’lerin Avrupa ile teması m.ö 6000 ler de . 3- Bu gün dünyada tarih sorunu yaşanıyor .
Gut’lar Oğuz’ların atası … İlk laik sistemi Sümerler kurmuşlar .
Doç dr İsmail Doğan ( Ahi Evran üni. Fen – edebiyat fak. )
3 sene Mayaları incelemiş Maya dilinde 400 e yakın Türkçe sözcük bulmuş . Maya kilim , halı , heykelleri ile bizimkiler hemen hemen aynı . Türk’lerin konumu Moğol konusu Türk’lerin dünyaya katkıları hakkında bilgi .
• Taş babalar isimli yapıtların resimleri üzerinde anlatım yapıldı . Sağ eldeki yaşam çiçeği , sol elin kemeri tutması , damgaların varlığı .
Saat 03.21 Tutabildiğim notlar bu kadar . Dinlediklerim beni ilerisi için umutlandırdı . Bu konuda çaba harcayan herkesi yüreğimdeki sevgi ile kutluyorum . cimbom-idris 11.4.2009
|